Список на државни празници во Викторија за 2020 и 2021 г.

Празник20202021
Нова Година Сре. 1 јан. Пет. 1 јан.
Ден на Австралија Пон. 27 јан.
(26 јан. е во недела,
па ќе се празнува во понеделник)
Вто. 26 јан.
Ден на трудот Пон. 9 мар. Пон. 8 мар.
Велипеток*Пет. 10 апр. Пет. 2 апр.
Велика саботаСаб. 11 апр. Саб. 3 апр.
Велигден Нед. 12 апр. Нед. 4 апр.
Понеделник по ВелигденПон. 13 апр. Пон. 5 апр.
Ден на борците АNZAC*

Саб. 25 апр.¹

Нед. 25 апр.¹
Роденден на кралицатаПон. 8 јун. Пон. 14 јун.
Петок пред големото финале на Австралиската Фудбалска Лига (АФЛ)Пет. 23 окт. Зависи од распоредот на АФЛ†
Мелбурншки купВто. 3 ное. Вто. 2 ное.
Божик*Пет. 25 дек. Саб. 25 дек.
Денот по БожикСаб. 26 дек.
Пон. 28 дек.²
Нед. 26 дек.
Пон. 27 дек.²

¹ Денот на борците Anzac се слави на денот кога ќе падне. Нема заменување на државниот празник кога Денот на борците Anzac паѓа за време на викенд.

² Бидејќи Денот по Божик паѓа за време на викендот, ова е дополнителен државен празник

† Петок пред големото финале на Австралиската Фудбалска Лига (АФЛ), државниот празник обично паѓа на последниот петок во септември. Оваа веб страница ќе се ажурира со точниот датум по објавувањето на распоредот на АФЛ за 2021 година.

Забелешка: Сите датуми на државните празници се точни за време на објавувањето, но може да бидат предмет на промена.

Денот на Мелбурншки куп е државен празник низ цела Викторија, освен ако не е договорен друг локален празник од нивната општина во внатрешноста.

* Денови во кои продавниците не смеат да работат

Законот во Викторија наведува дека секоја година има два и пол дена во кои продавниците не работат:

 • Велипеток
 • Божик
 • Времето меѓу 12.01 ч. претпладне и 1 ч. попладне на Денот на борците ANZAC.

Во тие денови само одредени продавници смеат да отворат.

Продавници што се исклучени од правилото

Продавници што се исклучени од правилото се бизнисите што ги исполнуваат следните услови:

 • во продавницaта се вработени 20 или помалку лица во било кое време во текот на деновите кога продавниците не смеат да работат; и
 • бројот на лицата вработени во бизнисот и во неговите подружници не изнесува повеќе од 100 во било кое време во текот на 7 дена што непосредно му претходат на денот во кој продавниците не смеат да работат.

Исклучоци од законот за неработни денови

Некои видови на бизниси се изземени од сите ограничувања на работните денови. Тие може да бидат отворени секогаш кога сакаат во текот на целата година. Видовите на бизниси што се изземени се:

 • аптеки
 • бензински пумпи
 • ресторани
 • кафулиња
 • продавници за готова храна
 • даватели на услуги
 • продавници за изнајмување (вклучувајќи и видеотеки).

Работење доцна навечер и продажба/служење на алкохол во празничните денови

За бизнисите како што се ресторани, кафулиња, барови, клубови и продавници за алкохол може да важат дополнителни ограничувања во однос на продажбата/служењето на алкохол во празничните денови. Ве молиме обратете се до Victorian Commission for Gambling and Liquor Regulation (Викториската комисија за регулирање на игрите на среќа и продажбата на алкохол)за повеќе информации.

Дополнителни ограничувања за Денот на борецот ANZAC

Покрај одредбите погоре, на Денот на борецот ANZAC (25 април) следниве видови на бизниси не смеат да работат пред 1 часот попладне на Денот на борецот ANZAC:

 • кино (без разлика дали е во затворено или на отворено)
 • друга забава, вклучително, но не ограничувајќи се на, настан во живо или музички настан, концерт или игра
 • аукции на недвижнини.

Фабрики и магацини на Денот на борецот ANZAC

За деловни објекти како што се фабрики или магацини или која било просторија, во која се спроведува процес на производство, овие бизниси мора да бидат затворени во текот на Денот на борецот ANZAC, во зависност од пропишаните критериуми во Законот за Денот на борецот ANZAC.

За дополнителни информации во врска со отворањето и работењето на Денот на борецот ANZAC, ве молиме погледнете ANZAC Day Act(Закон за Денот на борецот ANZAC).

Преземете ги Victorian public holidays dates (iCAL)(Датуми за државни празници во Викторија (iCAL)) за употреба во вашиот календар.